LIARS - MESS ON A MISSION


Zoals de titel van het nieuwe album van de experimentele band LIARS reeds op een ironische en zelfreflexieve manier aankondigt, is dit album één grote ‘MESS on a mission’. Sommigen zouden echter koppig verkondigen dat deze Mess eerder zoiets is als de geordende chaos in hun kamer. Voor een buitenstaander oogt deze geordende chaos op het eerste zicht smerig en onaantrekkelijk maar wanneer men langer blijft staan bij de hopen rommel, ontwaakt de orde waarvan enkelen al die tijd al spraken. Dit is net hetzelfde voor MESS; na enkele luisterbeurten beginnen de inventieve ritmes te klinken en de vreemde, eerder valse zangstem krijgt een betere naklank.
Door: Anne Verbeure


De wanorde is bovendien over gans de lijn van LIARS’ geschiedenis aan albums terug te vinden; LIARS zijn niet bang om te experimenteren en los te breken van hun ‘sound’. Zij durven evolueren in hun werk en zodus krijgt elk nieuw album een andere sfeer en stijl. Het is telkens een spannend moment wanneer een nieuw album uitkomt. In MESS gaan ze verder de tour op van elektronische, minimalistische muziek zoals ze reeds in hun vorige album ‘WIXIW’ (2012) aankondigend verspreidden. Mensen die hoopten dat ‘A Ring On Every Finger’ of ‘Brats’ een vervolg zou krijgen, zullen gelukkig zijn met dit nieuwe album. In zekere zin gaat LIARS hier dus tot in het extreme met wat ze in hun vorig album deden; de elektronische begeleiding wordt harder (luister: Vox Tuned D.E.D. en Pro Anti Anti) en is nog meer geënt op catchy ritmes (luister: I’m No Gold en Boyzone). Gestamp van voetzolen zal bij een ontsluiting van dit album niet meer van de openbare plaatsen weg te krijgen zijn.

Mensen die echter nog steeds vastklampen aan de stijl van hun albums van weleer zoals, hoogstwaarschijnlijk hun grootste succes-album, ‘Drums Not Dead’ (2006), zullen echter koud gelaten worden. Je hoort hier minder dat intieme van het nummer ‘The Other side of Mt. Heart Attack’ en minder van het ambachtelijke ‘A visit from Drum’. Maar het kan nog steeds dat ook zij MESS mogen smaken. LIARS’ gevoel voor ritme en liefde voor slagwerk, dat ook in ‘Drums Not Dead’ te merken was, blijft toch hun voornaamste kenmerk doorheen de verschillende stijlen en lijkt tot een hoogtepunt te rijzen in MESS.

  • Een interview door CANVASCONNECTIE met LIARS-frontman Angus Andrew: 


Meer info:

  • 'Mess on a mission' (17 maart 2014) is te verkrijgen in de Fnac en de onafhankelijke platenzaak bij u om de hoek....
Geschreven door Anne Verbeure.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten